Zakaj je pomembno, da poznamo lastne vrednote?

By november 7, 2019Uncategorized

Vrednote so naš kompas skozi življenje. Opominjajo nas, kaj si želimo v življenju doseči in s kakšnimi ljudmi se želimo obdati na naši poti.

Takrat, ko poznamo naše vrednote, nam le-te kažejo smer v katero v življenju želimo iti.

Kaj to pomeni?

Vzemimo za primer tri vrednote – iskrenost, prijaznost, kreativnost.

V kolikor je ena izmed mojih temeljnih vrednot iskrenost, se bom obdala z iskrenimi ljudmi. Kadar se bo v moji bližini znašel nekdo, ki ne bo iskren, bo to zame opozorilo, da si ne želim odnosa s to osebo. Tako bom tudi vedela, da moram tej osebi postaviti osebno mejo.

V kolikor je ena izmed mojih temeljnih vrednot prijaznost, se bom ob vsaki neprijaznosti tudi izrazila. Postavila osebno mejo, če bo oseba do mene neprijazna. Spremenila svoje obnašanje do same sebe, če bom kdaj neprijazna sama s seboj.

V kolikor je ena izmed mojih temeljnih vrednot kreativnost, vem da bom iskala delo, ki je kreativno. Vedela bom, da na delovnem mestu kjer ne morem izraziti svoje kreativnosti, na dolgi rok ne bom zadovoljna in uspešna. Lažje si bom izbrala poklic.

Zgoraj sem navedla le nekaj primerov kjer nam lahko vrednote pomagajo pri naših odločitvah in pri postavljanju osebnih mej.

Poznavanje svojih vrednot je namreč zelo povezano z lažjim in hitrejšim sprejemanjem odločitev na zaseben in poslovnem področju, kot tudi pri prepoznavanju lastnih mej.

Naše vrednote nam pomagajo tudi pri postavljanju naših ciljev. Samo takrat, ko poznamo svoje vrednote, si lahko postavimo cilje, ki nam bodo na dolgi rok prinesli zadovoljstvo in izpolnitev.

Recimo, da je moja temeljna vrednota skrb za okolje. Ta vrednota mi pomaga pri odločitvi, da ne bom delala za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo plastike, ki škoduje našemu okolju.

Lažje si bom postavila cilj, da si želim delati za podjetje katerega vrednota je odgovorno delovanje do okolja. Vem, da bom samo v takem podjetju, ki mu je mar za ohranjanje narave, lahko zadovoljna.

Vrednote, cilji in osebne meje se med seboj prepletajo in eden brez drugega tudi težko obstajajo.

V kolikor ne poznam svojih vrednot, ne moremo postaviti ciljev, ki nam bodo ob izpolnitvi le-teh prinesli zadovoljstvo. V kolikor ne poznamo svojih vrednot in ciljev, težko prepoznavamo lastne osebne meje.

Poznate svoje vrednote?

Z ljubeznijo,

Tjaša

Leave a Reply