Zakaj nas osebna meja zbližuje?

By september 5, 2019Uncategorized

Tale blog je za vse prijazne in nežne duše, ki zaradi velikega srca in empatije, včasih pozabite nase. Pomembno pa se je zavedati, da smo za funkcionalne odnose v prvi vrsti pomembni mi. Pomembno je, da poskrbimo za svoje potrebe. Pomembno, da se naučimo poslušati sebe in s tem posledično postaviti mejo ali znati reči ne, ko tako čutimo. Saj veste kakšna so navodila na letalu pred vzletom: „v primeru strmoglavljenja letala, najprej nadenite kisikovo masko sebi, ker boste šele tako lahko pomagali tudi drugim“. Najprej je potrebno poskrbeti zase, ker drugače vam bo zmanjkalo energije in potem boste na slabšem vi in tisti s katerimi ste v odnosu.

Predvsem pa je pomembno, da ob tem, ko se postavite zase, nimate slabe vesti. Šele takrat, ko veste kaj potrebujete, kje so vaše meje, ko vse to komunicirate z drugimi, lahko imate srečen odnos – najprej s seboj in nato z vsemi ostalimi.

Ste se kdaj vprašali zakaj ste kdaj jezni po snidenju s kako osebo? Zakaj se morda počutite, da vas drugi izkorišča, vi pa mu v vsem ustrežete? V kolikor ste že doživeli tak ali podoben scenarij, ste pustili, da je šel drugi čez vašo mejo. V resnici niste jezni nanj, ampak nase. Zato ker niste bolje poskrbeli zase. Zato, ker se niste poslušali in postavili meje na glas. Zato, ker niste komunicirali vaših občutkov. Zato, ker niste rekli ne, ko ste tako čutili. Včasih človek morda sploh ne ve kaj se dogaja, občuti le nekakšno nelagodje. Sploh, če imate na drugi strani osebo, ki je zelo agresivna v izražanju svojih želja. Zato je pomembno, da se naučite prepoznavati vaše občutke v telesu, ki vam sporočajo, da gre nekdo čez vašo osebno mejo.

Vse se začne s tem, da začnete prepoznavati vaše osebne meje. Nato jih začnete izražati drugim. Verjetno se bo zgodilo, da bodo nekateri ljudje presenečeni nad vašo nenadno preobrazbo. Morda kdo od njih ne bo upošteval vaših mej. Takrat je pomembno, da zaupate vase. Vi ste tisti, ki odločate o vašem življenju in samo vi zares veste kaj potrebujete v določenem trenutku. Ljudje, ki ne upoštevajo vaših mej niso ljudje, ki jih želite ob sebi. Včasih kakšni ljudje odidejo iz vašega življenja. Prav je tako. S tem naredijo prostor novim ljudem, ki vam prihajajo naproti. Kadar se to zgodi, zna biti težko. Sploh, če iz vašega življenja odide oseba, ki vam je bila še posebej blizu, kot je partner, sorodnik, dolgoleten prijatelj. Vendar je to normalen proces. Ljudje se spreminjamo, nekatere vezi se z leti poglabljajo, nekatere pa nam niso več v doprinos. Zaupajte vase in v svoje odločitve. Verjemite mi, da bodo tisti pravi ljudje, ki jih želite imeti ob sebi, vedno spoštovali vaše osebne meje. Samo z njimi boste lahko kreirali srčne, ljubeče in negovalne odnose, ki bodo vsem v doprinos.

Z ljubeznijo,

Tjaša

Leave a Reply